Česko-japonské symposium o pokročilých multiškálových materiálech: spojení vědeckých sil v rámci projektu AMULET

Ve dnech 26. až 28. září 2024 se v Praze uskutečnilo česko-japonské symposium zaměřené na pokročilé multiškálové materiály. Toto setkání proběhlo v rámci projektu AMULET financovaného z operačního programu OP JAK Špičkový výzkum, jehož hlavním cílem je vývoj progresivních materiálů a technologií s širokým aplikačním potenciálem. Tyto technologie mohou nalézt uplatnění v oblastech jako jsou senzorika, elektronika, lékařství či environmentální technologie. Uspořádání tohoto symposia přispělo ke splnění jednoho z cílů projektu, jímž je rozvoj mezinárodní spolupráce.

Sympozium zahájili zástupci dvou pořádajících institucí, prof. Jana Kalbáčová Vejpravová (Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy) a doc. Martin Kalbáč (Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR), kteří připomněli dlouhou tradici česko-japonské vědecké spolupráce, jež sahá až do roku 1924. Tehdy český vědec Jaroslav Heyrovský, pozdější nositel Nobelovy ceny, ve spolupráci s japonským vědcem Masuzó Šikatou vyvinul první polarograf – přístroj, který odstartoval novou éru elektrochemie.

Doufám, že naše spolupráce přinese plodné výsledky a díky projektu AMULET se rozvine do nových dimenzí,“ uvedla ve svém úvodním proslovu profesorka Jana Kalbáčová Vejpravová.

Klíčové oblasti výzkumu

Čeští vědci během přednášek představili své nejnovější objevy v oblasti nanomateriálů a technologií, kterým se věnují v rámci projektu AMULET (Advanced MUltiscaLe materials for key Enabling Technologies). Japonští vědci a vědkyně prezentovali výsledky svého výzkumu v rámci projektu Science of 2.5D Dimensional Materials. Například profesor Ago, vedoucí projektu z univerzity v Kyushu, přednesl fascinující přednášku na téma „Large-Scale Growth and Integration of High-Quality 2D Materials for ‘Science of 2.5D Materials’“.

Návštěvy laboratoří

Japonská delegace měla také možnost prohlédnout si pracoviště a laboratoře na Univerzitě Karlově a v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského. Setkání bylo zakončeno plodnou diskuzí u kulatého stolu, kde vědci a vědkyně z obou zemí probírali možnosti budoucí spolupráce a sdíleli nápady pro další rozvoj multiškálových materiálů.

Spolupráce českých a japonských vědců

Česko-japonské sympozium o pokročilých multiškálových materiálech uspořádala Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy ve spolupráci s hlavním koordinátorem projektu AMULET Ústavem fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR. Sympozia se účastnili také další partneři v projektu AMULET: Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, Přírodovědecká fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Ústav fotoniky a elektroniky AV ČR, Fyzikální ústav AV ČR, Ústav jaderné fyziky AV ČR a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.

Japonskou delegaci tvořili vědci z renomovaných univerzit a výzkumných institucí, mezi něž patří Tokyo Metropolitan University, Tokyo Polytechnic University, Tokyo Institute of Technology, Institute of Industrial Science of University of Tokyo, Japan Advanced Institute of Science and Technology, Nagoya University, Osaka University, Institute of Advanced Energy of Kyoto University. Během sympozia se obě strany podělily o nejnovější výsledky svého výzkumu v oblasti pokročilých materiálů a nanotechnologií.

Inovace v různých odvětvích

Sympozium přineslo nejen výměnu vědeckých poznatků, ale i příslib dalšího upevnění a rozšíření spolupráce mezi českými a japonskými vědci.  Významnou podporu této spolupráce poskytne i projekt AMULET, který v rámci rozvoje internacionalizace financuje výzkumné stáže českých a japonských pracovníků na českých a japonských institucích.

Tento mezinárodní dialog se stal dalším krokem k rozvoji špičkových technologií, které mohou v budoucnosti přinést zásadní inovace do různých průmyslových odvětví.

Program konference zde